JUser

Terminológiai csütörtök, Károli Gáspár Református Egyetem

LEG
2015. március 03.

Idén második alkalommal, február 12-én, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának (KRE BTK) Magyar Nyelvtudományi Tanszékén, a KRE BTK Terminológiai Kutatócsoport (TERMIK) és A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsa (MaTT) szervezésében, Terminológiai Csütörtök néven megrendezésre került a hagyománnyá vált szakmai nap és öregdiák-találkozó. A rendezvény zavartalan lebonyolításáért a KRE BTK másodéves terminológus hallgatóit illeti köszönet.

A Terminológia Csütörtök célja idén is maradéktalanul megvalósult: a kellemes hangulatú szakmai nap során néhány órára újra összegyűltek a már végzett és jelenlegi terminológus hallgatók, a szak iránt érdeklődők, a szakon oktató tanárok, illetve a munkaerőpiacot képviselő előadók.

A rendezvényen Papp Ágnes Klára (intézetigazgató) és Fóris Ágota (szakfelelős) megnyitója után a munkáltatók előadásai következtek: két neves fordítóiroda vezetője is beszámolt a terminológia munkaerőpiacon való hasznosságáról.

Elsőként Riesz Zoltán (Morávia Kft.) mutatta be a közösségi média különféle csatornáit, amelyek használatával a felhasználó szélesítheti munkaerőpiaci látókörét, és hatékonyan kiépítheti szakmai kapcsolatrendszerét.

A következő előadó Kovács György (LEG Magyarország Zrt.) volt, aki a pontos dokumentáció szükségességére hívta fel a figyelmet. Prezentációjában bemutatta, hogy napjainkban, a technológiai fejlődés előrehaladtával a dokumentáció számos területen (műszaki dokumentáció, termékspecifikáció, marketingszövegek) elengedhetetlen, hiszen alapja a hatékony és pontos munkavégzésnek.  Összehasonlította a hagyományos dokumentumírást az ún. ’single source documentation’ folyamatával, amelyben egyetlen adatbázisból építkezik minden fajta célra készülő dokumentum.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol már végzett terminológusok számoltak be munkaerőpiaci tapasztalataikról. A beszélgetést Nádor Orsolya (a KRE oktatója) vezette, a résztvevők pedig Klenk Márk (OFFI Zrt.), Kovács Réka (MTA Nyelvtudományi Intézet) és Nagy Ilona (LEG Magyarország Zrt.) voltak. A végzett hallgatók többek között röviden összefoglalták, hogy melyek azok a képzés során elsajátított kompetenciák, amelyeknek leginkább hasznát veszik mindennapi munkájuk során; milyen további hasznos ismeretek oktatásával egészítenék ki a terminológusképzést; illetve milyen tanácsokkal tudnák ellátni a jelenlegi hallgatókat.